Маркови дрехи втора употреба
Кошница
   0 артикул(а) 0 лв.

Защо световните дизайнери започнаха да предлагат макси мода за жени?

В последните няколко години сме свидетели на един странен феномен – утвърдени дизайнерски къщи започнаха да създават макси мода за жени.

 
 

Докато в своите най-нови колекции, престижните марки представят предимно облекло за жени с перфектна фигура, в магазините могат да се открият и техни изделия в по-голям размер. Разбира се, ключовите модели рядко биват предлагани в plus size вариант. За по-едрите дами се създават специални колекции, които да отговорят на техните нужди и стил.

Защо доскоро макси дамите бяха пренебрегвани от дизайнерите?

Големите дизайнерски къщи са отдавна обвинявани (и не без основание) в налагането на погрешни представи как би трябвало да изглежда женското тяло. Те не само отказваха да предложат адекватна макси мода за жени, но дори бяха изцяло съсредоточени в изработката на дрехи в размер 0. С това те загърбиха грубо една огромна потребителска група, принуждавайки я да шие своите дрехи по поръчка, ако желае да се облича модерно и стилно.

Факторите за липсата на адекватно предлагане на облекло в макси размер са различни – от една страна е трудно да се определи какъв стил биха избрали по-едрите дами, а от друга са финансовите разходи. Не е тайна, че дизайнерите работят с най-скъпите платове и материи, с което изработката на големи дрехи оскъпява значително крайния продукт, но пък не винаги е удачно разходите да се прехвърлят на купувача.

Както винаги обаче, монетата има две страни, а другата страна е тази на потребителската маса. Само в САЩ, жените с размер „плюс” съставлят 67% от пазарния дял, а в същото време за 2016 година предлагането на качествена макси мода за жени достига едва 18%. Оказва се, че дамите с едра фигура пазаруват по-малко, защото липсва предлагане. Кристин Томпсън, основателка на блога „Trendy Curvy” с над 150 000 последователи споделя: Имаме пари, но няма къде да ги похарчим – заявление, което отрезви бързо големите дизайнерски компании.

В крайна сметка беше намерен компромисен вариант и днес почти няма престижна дизайнерска марка, която да не предлага и облекло за по-пищните дами. Днес няма бранд, който да си позволява да пренебрегне една солидна група купувачи, защото те понякога са по-склонни да платят безумните цени на дизайнерските дрехи. Дори Nike разработи специална колекция спортно облекло за дамите с макси размери.

Можем ли да бъдем доволни от моментната ситуация на модния пазар?

Ситуацията с дизайнерската макси мода за жени е далеч от идеалната. Макар почти всички марки да създават облекло в „plus size” категорията, те отказват да се идентифицират с това свое начинание, избягвайки да рекламират своите макси колекции. В големите търговски центрове и фирмените магазини на именитите дизайнери, дрехите за хора с по-едра фигура са буквално забутани в ъгъла, подредбата е зле организирана, а складовата наличност е минимална.

Единствената алтернатива към момента си остава онлайн предлагането на макси мода за жени. Дамите с размер плюс предпочитат този начин на пазаруване не само защото пести време и пари, но и защото им спестява неприятните изживявания. За да не бъдат принудени да срещат снизходителните погледи на продавачите и нежеланите коментари, те се насочват към добър електронен магазин, където с радост харчат парите си, получавайки достъп до актуални дизайнерски колекции, често с голяма отстъпка.

 
Добавено на: 08.12.2017 10:09
Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация